dimanche 25 mai 2014

Betoog

Het invoeren van de vettaks.

Gezond eten is bijna vier keer duurder dan vettig eten. Hierdoor gaan mensen sneller slechte eetgewoontes aannemen. Dit is een menselijk reflex, geld is namelijk het belangrijkste element geworden om te overleven. Mensen beginnen ook in te zien dat het beter zou zijn voor iedereen om gezonder te eten. Uit onderzoek blijkt dat we ondertussen al aan  55% mensen zijn die overtuigt zijn dat het invoeren van de vettaks een goed idee is.1

De fastfood industrie zorgt voor gezondheidsproblemen zoals overgewicht. Het invoeren van de vettaks zou deze producten duurder maken. Mensen gaan dan twee keer nadenken voor ze het gaan kopen. Het zou een aanmoediging zijn om gezonder te eten. Uiteraard gaan ze niet van de ene dag op de andere stoppen met vettig te eten, maar door het stijgen van de prijs gaan ze het hun niet meer kunnen permitteren om dit elke dag te eten.

Sommige politicus zeggen dat het niet is omdat het duurder is dat we ermee gaan stoppen. Het zou de mensen alleen maar in schulden krijgen vooral met de crisis dat aan de gang is.  Daarboven zouden ook de fabrieken leiden aan financiële problemen.

Dit is niet waar. Ten eerste zijn fastfood fabrieken vaak grote bedrijven die wereldwijd verkopen en produceren, ze zouden dus bijna geen verschil moeten merken. Mensen zijn slim genoeg om zich niet in de schulden te werken door fastfood te eten. Bovendien als men het geld van de taks gebruikt om gezonder eten te promoten zal het uiteindelijk goedkoper worden om gezond te eten.

Het invoeren van de vettaks zou dus beter zijn voor de gezondheid van de belg. Maar ook een betere draai van de economie zal op gang komen. Het eten van vettig en ongezond eten is vooral omdat de mensen te lui zijn geworden. In plaats van te koken gaan ze kan en klare maaltijden kopen. Hier moet verandering in komen.

http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/steeds-meer-mensen-gewonnen-voor-invoeren-vettaks/article-normal-52257.html

Aucun commentaire: